Willem-Alexander sust aanwezigen: “geen reden tot paniek”

RVD - Gemmy Woud-Binnendijk

Hoe ontvang je de koning of koningin als hij je bedrijf of instelling bezoekt? Welke protocol moet je dan volgen? Eén ding is duidelijk…

Onze koning spreek je aan met de titel ‘Majesteit’. En ook koningin Máxima krijgt diezelfde titel toebedeeld. “Spreek je ze allebei tegelijk aan, dan geldt het meervoud ‘Majesteiten’”, voegt Blauw Bloed eraan toe. Al moet je je geen al te grote zorgen maken…

Ons koningspaar is eraan gewend mensen snel op hun gemak te stellen dus wie wat zenuwachtig is, moet niet meteen in paniek slaan. Willem-Alexander en Máxima hebben daarvoor een trucje…

Zo gebruikt ons koningspaar vaak humor om het ijs te breken en mensen op hun gemak te stellen. Al mag je daarbij één iets niet vergeten…

Buiten de aanspreektitel ‘Majesteit’ moet je leden van het koningshuis natuurlijk ook aanspreek met ‘U’ in plaats van hen te tutoyeren. Maar wat als de prinsessen meekomen? Hoe spreek je hen aan?

“Prinsen en prinsessen spreek je aan met ‘Koninklijke Hoogheid’”, voegt Blauw Bloed eraan toe. “Ook hier geldt dat een vrouw de aanspreektitel van haar man krijgt – maar de man niet die van zijn vrouw.” Eén concreet voorbeeld maakt dat duidelijk…

Laurentien krijgt als echtgenote van prins Constantijn dus de titel van prinses mee. Maar de echtgenoot van prinses Margriet, mag je ‘gewoon’ met professor Pieter van Vollenhoven aanspreken.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van showbizz365.nl

* verplicht in te vullen

ByIleana Durodin

Iléana Durodin – Gebeten door de taalmicrobe op erg jonge leeftijd. Nooit meer van genezen. Later zou ik ook mijn hogere studies wijden aan de taalkunde en koos ik er ook voor van ‘het woord’ mijn beroep te maken. Schrijven, corrigeren en vertalen zijn de drie vakgebieden waardoor ik ook op professioneel gebied met taal bezig kan blijven.